Els 5 llocs que no et pots perdre al Parc Natural de l’Alt Pirineu

Alins

Alins és un municipi de la vall Ferrera, que inclou els nuclis de població d’Ainet, Alins, Araós, Àreu, Besan, Norís i Tor. És un destí molt apreciat pels excursionistes i amants de l’escalada, ja que des d’aquí es pot accedir a la Pica d'Estats (3.143 m) i al Monteixo, Baborte, Salòria o Norís, tots ells cims de prop de 3.000 m.


Troba'ns
Torna al mapa

Al poble d’Alins podeu visitar la Casa Sintet, un espai dedicat al ferro i els ferrers, un dels oficis més arrelats a la vall Ferrera, com és fàcil endevinar pel nom. Està ubicat al que van ser la cort i el paller de la família Casimiro, que va estar a càrrec de l’última farga de la zona, tancada el 1880. Durant la visita n’aprendreu tant sobre el funcionament de l’antiga farga i la producció de ferro com sobre les tradicions i els costums de la vida a pagès.

Passejant pels pobles del municipi val la pena visitar l’església preromànica de Sant Esteve d’Araós, les esglésies romàniques de Sant Julià d’Ainet i de Sant Fèlix d’Àreu, les restes del castell d’Àreu i l'avet del pla de la Selva, també a Àreu, que està catalogat com a Monument Natural.

Estany glacial de Certascan

A 2.236 m d’altitud i amb 96 m de fondària, el de Certascan és l’estany glacial més gran de Catalunya. Està ubicat sota els cims del Certascan (2.853m) i del Guerossos (2.733 m), a la capçalera de la vall de Cardós i a tocar del municipi de Lladorre. Al costat de l’estany hi ha un refugi per a excursionistes.


Troba'ns
Torna al mapa

Les aigües de l’estany alimenten la central hidroelèctrica de Tavascan, una impressionant obra d’enginyeria ubicada en una cova a 500 m de profunditat a l’interior de la muntanya del pic de Gueron. Si voleu saber-ne més sobre el seu funcionament, es pot fer una visita guiada, en la qual, a més d’aprofundir en els aspectes tècnics de la central, es projecta un audiovisual que explica la importància de l’aprofitament de l’aigua al territori.

Al poble de Tavascan, un petit nucli d’uns 100 habitants i amb boniques cases de pedra vista, es conserva un antic pont fet amb pedra de pissarra i les restes d’un castell, tots dos construïts als voltants dels segles XIII i XIV.

Recorrent el municipi de Lladorre podreu visitar l’església de Sant Romà, a Ainet, i la capella de Sant Pere, a Boldís Jussà, totes dues d’estil romànic. A Boldís Sobirà hi ha l’església, més moderna, de Sant Fruitós, que conserva un bonic retaule barroc.

Llavorsí

El municipi de Llavorsí, format pels nuclis de població d’Aidí, Arestui, Baiasca, Llavorsí, Montenartró, Romadriu i Sant Romà de Tavèrnoles, està situat a la confluència entre la vall de Cardós, la vall Ferrera i les valls d’Àneu.


Troba'ns
Torna al mapa

És un destí molt apreciat per als amants dels esports de muntanya perquè al riu Noguera Pallaresa, que travessa el poble de Llavorsí, es pot practicar ràfting i descens en canoa o piragua.

També al mateix poble de Llavorsí hi ha l’oficina de turisme del Paller d’en Tonet, on, a més de facilitar informació sobre excursions i activitats que podeu fer per la zona, organitzen exposicions i tallers.

Entre les visites més recomanades destaca la del bosc d’Arnui, on amb una mica de sort veureu isards i cabirols; el santuari barroc de la Mare de Déu de Biuse; les restes del castell medieval de Gilareny, i les esglésies romàniques de Sant Serni i de Sant Bartomeu, totes dues a Baiasca.

Estació de muntanya
Virós-Vallferrera

A l’estació de muntanya de Virós, envoltada del bonic paisatge de la vall Ferrera, podreu practicar nombroses activitats d’esport de muntanya. A l’hivern es poden fer, entre d’altres, esquí nòrdic, raquetes de neu o excursions amb trineu.


Troba'ns
Torna al mapa

A l’estiu, quan el bon temps acompanya i es pot gaudir del paisatge del paisatge del Parc Natural de l’Alt Pirineu en tota la seva esplendor, teniu l’opció de fer senderisme, BTT o circuits d’orientació.

La base d’activitats de l’estació és al refugi de Gall Fer, a 11 km del poble d’Araós i a 1.700 m d’altitud. Allà també podreu apuntar-vos a tallers mediambientals i de coneixement del medi en els quals es fa una bona aproximació a la fauna i la flora de la zona.

Una altra activitat, que us permetrà endinsar-vos en la cultura tradicional de la vall Ferrera, és recórrer els itineraris de Ferro al bosc Virós, per conèixer com s’explotava aquest metall tan arrelat a la vall ja en temps dels romans. Al bosc Virós, a més, podreu passejar per una bonica fageda i visitar l’ermita romànica de Santes Creus.

Port Ainé

L’estació de Port Ainé, ubicada sota el Pic de l'Orri (2.440 m) i amb magnífiques vistes sobre les muntanyes dels Pirineus, disposa d’excel·lents instal·lacions i prop de 30 km de pistes per a la pràctica de l’esquí en totes les modalitats.


Troba'ns
Torna al mapa

Si visiteu la zona fora de la temporada d’hivern, les opcions també són abundants. El bon temps i els dies amb més hores de llum conviden a recórrer els camins del Parc Natural de l’Alt Pirineu per descobrir la bellesa dels abundants boscos que hi ha i el patrimoni arquitectònic, cultural i gastronòmic dels pobles dels voltants. Si a més sou amants dels esports de muntanya, gaudireu practicant senderisme, anant amb bicicleta tot terreny o fent ràfting o descens en canoa per la Noguera Pallaresa.

Seu del Parc Natural de l'Alt Pirineu
C/ de la Riba, 1
25595 Llavorsí
Tel. 973 622 335
http://parcsnaturals.gencat.cat

Amb la col·laboració de: