Els 5 llocs que no et pots perdre al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

Vall de Núria

Aquest indret emblemàtic dels Pirineus, situat a 2.000 m i encerclat per cims com el Puigmal o el de Noucreus, és a la vegada un paratge natural de bellesa excepcional, un punt de peregrinació religiosa i un important centre d’activitats a l’aire lliure, tant a l’estiu com a l’hivern.

 


Troba'ns
Torna al mapa

A l’actual santuari, de finals del segle XIX i principis del XX, hi trobem una església neoromànica on es conserva la imatge de la Mare de Déu; un hotel, i quatre edificacions, dedicades als sants Jeroni, Antoni, Josep i Gil, on s’acullen els peregrins. També cal mencionar, al camí de la Coma del Clot, un viacrucis que es va començar a edificar l’any 1914.

Per arribar a la vall hi ha l’opció clàssica d’agafar l’històric Tren Cremallera, però si es tenen ganes de fer esport també es pot arribar caminant des de Queralbs per l’anomenat camí Vell. La via, d’uns 7 km, està perfectament senyalitzada i no és gens tècnica, de manera que es pot fer amb nens no gaire petits.

L’estació de muntanya, de caire familiar, té 11 pistes d’esquí alpí, però a l’estiu, a més del senderisme, s’hi poden fer activitats com tir amb arc, equitació, minigolf, escalada, circuits d’orientació o rem al llac ubicat davant del santuari.

El cremallera

La Vall de Núria té la peculiaritat que només s’hi pot arribar de dues maneres: fent una llarga caminada o amb el tren cremallera, que supera un desnivell de més de 1.000 m en tan sols 12 km i ofereix boniques vistes de la vall.


Troba'ns
Torna al mapa

Aquest cremallera és, juntament amb el de Montserrat, l’únic a tota la península Ibèrica, tot i que és probable que aviat n’hi hagi un tercer als llacs de Covadonga. 

Es va inaugurar l’any 1931 i funcionava amb locomotores de vapor, que aviat van ser substituïdes per unes d’elèctriques. Actualment són motors duals (electrodièsel).

El trajecte té quatre estacions: Ribes-Enllaç, Ribes-Vila, Queralbs i Núria. Si voleu saber-ne més sobre aquest històric tren, val la pena visitar l’exposició permanent a l’estació de Ribes-Vila, on podreu veure locomotores antigues, com la famosa Geperuda, o el vagó de luxe, que encara circula en ocasions especials.

El Tren Cremallera de Núria celebra aquest 2021 els seus 90 anys. Podeu consultar tota la informació en aquest enllaç

Vall de Ribes

Situada a l’entorn del riu Freser, al vessant sud dels Pirineus i entre grans formacions muntanyoses, la vall és un espai de naturalesa exuberant que comprèn els municipis de Queralbs, Toses, Campelles, Pardines, Planoles, la vall de Núria i Ribes de Freser.


Troba'ns
Torna al mapa

En aquest últim, capital administrativa i econòmica de la vall, cal mencionar les edificacions d’estil modernista, les restes del castell de Sant Pere i el Museu del Cremallera, que des del 1931 porta fins a la vall de Núria. Nombroses rutes de senderisme tenen inici a la població, com la de les Fonts, la de les Mines o la de les Centrals Hidroelèctriques.

Queralbs, que també té parada del cremallera, és un tranquil poble de boniques cases de pedra encerclat per l’espectacular paisatge que formen cims com el Puigmal, el Balandrau o el Torreneules.

Més enllà de les nombroses opcions de turisme actiu, la vall ofereix un interessant patrimoni artístic, atès que és un destacat nucli del romànic, amb belles esglésies com la de Sant Víctor de Dòrria, la de Santa Magdalena de Puigsac a Pardines o la de Sant Jaume de Queralbs.

Vall de Camprodon

També coneguda com l’Alta Vall del Ter, aquesta vall de relleu abrupte i muntanyós presenta una naturalesa exuberant per les pluges abundants, amb boscos de pi negre i avet a les cotes altes i faig, roure i pi roig a les valls, a més dels pollancres i les vernedes a les riberes del riu Ter i del seu afluent, el Ritort.


Troba'ns
Torna al mapa

Aquests dos rius conflueixen a Camprodon, el municipi més important de la vall, que està presidit pel seu característic pont de pedra i on val la pena fer un passeig per la roureda de Can Pascal o per la font Nova. Al terme municipal hi trobem bonics pobles medievals com els de Rocabruna o Beget.

Els altres municipis de la vall són Sant Pau de Segúries, Molló, Vilallonga de Ter, Llanars i Setcases. En aquest últim és molt agradable fer un volt pels estrets carrers que el conformen per admirar-ne les cases de pedra, típiques de muntanya, i descobrir l’església de Sant Miquel, que a l’interior us sorprendrà amb un imponent altar daurat d’estil barroc.

Estació de muntanya
Vallter

Aquesta estació de muntanya es troba en un circ d’origen glacial envoltada de pics de més de 2.800 m, com el Bastiments, que és el més oriental dels Pirineus.


Troba'ns
Torna al mapa

La base de l’estació està situada a la cota 2.000 i ofereix 14 pistes i 13 km de recorregut esquiable. A l’estiu s’hi poden fer circuits de senderisme o trail running així com bicicleta de carretera recorrent aquest port de muntanya mític considerat el sostre d’asfalt de Catalunya.

El telecadira, obert també a l’estiu, ens porta fins a la cafeteria Les Marmotes (2.535 m), des d’on tindrem una fabulosa vista panoràmica i, els dies molt clars, veurem fins i tot la badia de Roses, a la Costa Brava. També és un excel·lent punt de partida per a diverses excursions, com al naixement del riu Ter, o per a l’ascensió als pics Gra de Fajol o Bastiments.

A més, aquí trobem les restes del refugi d’Ulldeter, que va ser el primer refugi de muntanya d’Espanya i tot un símbol per a l’incipient moviment excursionista català.

Seu del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser
Plaça de l'Ajuntament, 4
17534 Queralbs
Tel. 667 11 68 11
parcsnaturals.gencat.cat

Amb la col·laboració de: