Els 5 llocs que no et pots perdre a l'Espai Natural Protegit de la Serra del Montsec

El Tren dels Llacs

Una de les maneres més originals i relaxades d’endinsar-se al massís del Montsec és enfilant-se al Tren dels Llacs, un tren històric que uneix la ciutat de Lleida amb la Pobla de Segur i que permet admirar l’impressionant paisatge format pel riu Noguera Pallaresa.


Troba'ns
Torna al mapa

El nom del tren prové dels embassaments que es poden veure al llarg del recorregut: Sant Llorenç de Montgai, Camarasa, Cellers i Sant Antoni. El viatge té una durada d’una hora i 50 minuts i passa per 4 llacs, 40 túnels i 75 ponts durant 90 quilòmetres de trajecte.

L’origen d’aquest trajecte es remunta a l’any 1924, quan es va inaugurar el tram entre Lleida i Balaguer, i cap a mitjan segle el traçat va arribar a Cellers, Tremp i, finalment, a la Pobla de Segur.

El bonic tren històric només té parada a les estacions de Lleida, Balaguer i la Pobla de Segur, i opcionalment a les de Cellers i Tremp.

El viatge fascinarà petits i grans, ja que ens permet gaudir de l’encant de viatjar en cotxes d'època arrossegats per locomotores dièsel construïdes el 1968, mentre es gaudeix del paisatge o es pren un refrigeri al cotxe cafeteria. En ple estiu també es pot fer el trajecte en un modern tren climatitzat i panoràmic.

La Pobla de Segur

Situada al bell mig del Pallars Jussà, la Pobla de Segur és una agradable localitat banyada pel riu Flamisell i a tocar de l’embassament de Sant Antoni, on es poden practicar nombroses activitats nàutiques.


Troba'ns
Torna al mapa

Del seu patrimoni arquitectònic destaca la vila closa, que conserva dos portals medievals i boniques cases senyorials, com la d’Orteu i la de Berenguer, i les construccions modernistes del molí d’oli de Sant Josep, presidit per una escultura de Josep Llimona, i la Casa Mauri, actual seu de l’ajuntament, envoltada d’un bonic jardí d’època. També al mig del poble hi ha la fàbrica de licors Portet, construïda el 1883 i en la qual es pot fer una visita guiada per conèixer la història i el procés d’elaboració de la ratafia.

A tocar del centre històric es pot visitar el Comú de Particulars i Molí de Farina, un bell edifici d’estil racionalista construït el 1935 que actualment funciona com a centre cultural i on es pot visitar un petit museu amb la maquinària original d’un dels antics molins de la localitat.

Una altra visita interessant per a tota la família és l’Espai Raier, situat just davant de l’estació de tren. Aquí es poden aprendre moltes coses sobre un dels oficis tradicionals més arrelats a la zona, el del transport de la fusta pel riu amb unes senzilles embarcacions anomenades rais.

Balaguer

Trenta quilòmetres al nord de la ciutat de Lleida hi ha Balaguer, la capital de la comarca de la Noguera. La part més antiga de la localitat es troba a la riba dreta riu Segre, mentre que la part més moderna queda compresa entre el riu i el canal de Balaguer.


Troba'ns
Torna al mapa

De la seva silueta vista des del riu, en destaca la imponent construcció de l’església de Santa Maria, que es va començar a construir a mitjan segle XIV i es va consagrar a mitjan XVI. Més al nord s’alça el santuari del Sant Crist, construït sobre una antiga mesquita.

I és que a Balaguer hi hagué una important població andalusina, les restes de la qual encara es poden veure al jaciment arqueològic del Pla d’Almatà. Entre tots dos temples podem veure el castell Formós, construït pels àrabs a finals del segle IX.

El llegat àrab de Balaguer també es respira passejant pel nucli antic, que conserva portals, part de les muralles que voltaven la localitat, bonics carrerons amb enormes arcs de pedra, l’antic barri jueu i una colossal plaça, la del Mercadal, que és la plaça porxada més gran de Catalunya.

A l’altra banda del riu val la pena visitar el monestir de Sant Domènec, amb un bell claustre de mitjan segle XIV.

  • Xavier Molí

Parc Astronòmic del Montsec

Al bell mig de l’Espai Natural Protegit de la Serra del Montsec, que té alguns dels paisatges més impressionants de Catalunya, com els dels congostos de Mont-rebei i de Terradets, ens trobem el Parc Astronòmic Montsec.


Troba'ns
Torna al mapa

El centre, que està dedicat a la recerca, la divulgació i la formació de l’astronomia, es va instal·lar en aquest precís emplaçament per la qualitat de les seves condicions meteorològiques i per la manca absoluta de contaminació lumínica. Aquests dos elements propicien que l’observació del cel es faci en condicions òptimes.

Situat al municipi d’Àger, s'hi pot visitar una exposició permanent sobre el parc i l’astronomia, observar el firmament a través de moderns telescopis o endinsar-se a l’espai amb la instal·lació de l'Ull del Montsec, un planetari digital multimèdia instal·lat en una cúpula de 12 m de diàmetre que s’obre completament per contemplar el cel en directe.

Parc Cretaci d’Isona i Conca Dellà

La Conca Dellà, situada al sud de la comarca del Pallars Jussà, ha estat centre de vida des de temps immemorables. Al període del cretaci hi corrien dinosaures, que van deixar empremta al territori en forma de fòssils d’ous, ossos i petjades.


Troba'ns
Torna al mapa

Entre els segles I aC i IV dC s’hi van instal·lar els romans, que van edificar la ciutat d’Aeso, l’actual Isona.

Una de les millors maneres de conèixer tot aquest llegat històric és visitar el Museu de la Conca Dellà, situat al poble d’Isona, on es fa un recorregut per la geografia, l’etnografia i la història de la zona, parant especial atenció al període del cretaci i a l’època romana.

Recorrent els camins de la Conca Dellà es pot gaudir, a més, d’un ric patrimoni medieval. Es conserven restes de dos castells, el de Llordà, construït al segle XI i d’ús residencial, i el d’Orcau, d’ús defensiu i construït a cavall dels segles XII i XIII. Així mateix, el territori està esquitxat aquí i allà per boniques esglésies d’origen romànic, com la de Santa Maria de Covet, la de Sant Andreu de Biscarri, la de Sant Miquel de Conques, la de Sant Esteve d’Abella de la Conca o l’ermita de Sant Pere Màrtir de Sant Romà d’Abella. D’entre els pobles destaca la vila de Figuerola d’Orcau, que conserva l’estructura de vila closa medieval i elegants edificis del segle XVI.

Espai Natural Protegit de la Serra del Montsec

Activitats a l'aire lliure
Cultura i tradició
On dinar
On dormir
Com arribar-hi

Seu del Parc de la Serra del Montsec
C/ Àngel Guimerà, 28-30
25600 Balaguer, Lleida
Tel. 973 44 89 33
https://www.montsec.cat

Amb la col·laboració de: