Els 5 llocs que no et pots perdre al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat

El monestir

Al vessant oriental de la muntanya, a una altitud de 720 m, trobem l’històric monestir de Montserrat.

 

 


Troba'ns
Torna al mapa

De l’interior del monestir cal mencionar el claustre i la sala gòtica, el claustre neoromànic de dos pisos construït per Puig i Cadafalch l’any 1925 i, per descomptat, la famosa Moreneta, una talla policromada de la Mare de Déu, feta a finals del segle XII o principis del XIII, que destaca pel color fosc de la pell i que és la patrona de Catalunya. La comunitat actual del monestir està formada per uns 80 monjos benedictins. 

A l’abadia hi ha l’edifici de l’Escolania. Val la pena fer coincidir la nostra visita per tenir l’ocasió d’escoltar el prestigiós cor de nens, considerat el més antic d’Europa.

Un altre atractiu és el Museu de Montserrat, amb una important col·lecció d’art sacre, d’arqueologia i de pintura antiga i moderna, amb obres d’El Greco, Picasso, Dalí, Monet o Caravaggio.

El Cremallera

El Cremallera de Montserrat ens portarà, en 20 min, des de Monistrol fins al recinte del santuari, tot gaudint de la bellesa del paratge a través de les finestres panoràmiques.

 

 


Troba'ns
Torna al mapa

Juntament amb el de Núria, és l’únic tren cremallera de l’Estat espanyol, tot i que sembla que aviat n’hi haurà un tercer als llacs de Covadonga. Va ser construït l’any 1892 i, enllaçant amb els Ferrocarriles del Norte, feia possible anar i tornar a Montserrat des de Barcelona en un sol dia, però es va tancar l’any 1957 i posteriorment se’n van desmuntar les vies i les instal·lacions. No va ser fins a l’any 2003 que es va inaugurar el nou cremallera, amb finestres panoràmiques i perfectament adaptat a persones amb mobilitat reduïda.

Si teniu temps, val la pena que us atureu a veure l’exposició sobre la història d’aquest interessant tren que hi ha a l’antiga estació de Monistrol-Vila.

Encara hi ha una altra manera d’arribar al santuari, i és tal com ho feien els antics peregrins: agafar el camí Vell. Des de Collbató és un recorregut d’uns 7 km, amb desnivell moderat però constant, que es poden fer en aproximadament 2 h.

Els funiculars de la Santa Cova i de Sant Joan

Des del santuari de Montserrat hi ha dos funiculars que us permetran descobrir dos interessants indrets de la muntanya. El funicular de Sant Joan, inaugurat l’any 1918 i reformat completament l’any 1997, us portarà a una alçària de 1.000 metres.

 


Troba'ns
Torna al mapa

Allà hi trobareu una ermita, un mirador que ofereix unes espectaculars vistes panoràmiques i el centre d’interpretació del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, amb un espai que mostra les característiques de la muntanya i la seva fauna i flora.

I si voleu gaudir d’unes vistes encara més espectaculars, es pot fer una excursió, apta per a tots els públics, fins a Sant Jeroni, el punt més alt del massís de Montserrat.

Per la seva banda, el funicular de la Santa Cova es va construir el 1929 per facilitar el descens dels pelegrins des del monestir fins a la Santa Cova, el lloc on suposadament es va descobrir la imatge de la Mare de Déu de Montserrat al segle IX. A més d’entrar a la cova, podreu contemplar el Rosari Monumental, un conjunt d’escultures a l’aire lliure fetes per artistes com ara Antoni Gaudí o Josep Llimona, i visitar una exposició permanent sobre la història dels funiculars.

Collbató

Collbató ha estat històricament, per a molts pelegrins, un lloc de pas per accedir al monestir de Montserrat, però té grans atractius per aturar-s’hi una bona estona.

 

 


Troba'ns
Torna al mapa

Si entreu al nucli medieval de la vila pel sud, passareu per sota l’arc d’en Bros, una construcció del segle XIII amb un arc de volta de canó d’estil romànic i un altre, de mig punt, d’estil gòtic. Passejant pels carrerons trobareu cases senyorials com Can Vacarisses, on va viure el batlle de Montserrat, o Cal Tutor, del segle XIII i estil gòtic, tot i que ha estat reformada en diverses ocasions, que és on vivia el representant de l’abadia.

Collbató també és un bon punt de partida per fer diverses excursions, moltes aptes per fer amb els més petits, com el camí de l’Oli, que passa per un antic molí, o la Ruta de l’Aigua i la Pedra Seca. A més, és en aquest municipi on hi ha la famosa cova del Salnitre. 

Com a curiositat, cal mencionar que a la vila es conserva l’ofici artesanal de la construcció d’orgues, amb una tradició apreciada arreu del món. Si us interessa, podeu visitar el Taller d’Orgues Blancafort o veure, i potser escoltar, el que hi ha a l’església de Sant Corneli.

Coves del Salnitre

Sota el massís de Montserrat hi trobem aquestes coves, també conegudes com de Collbató o de Montserrat, a l’interior de les quals hi ha el conjunt de sales més gran de Catalunya, com la de la Catedral, amb 60 m de llarg i fins a 35 d’alçada.


Troba'ns
Torna al mapa

La visita, apta per a totes les edats, dura aproximadament una hora, en la qual fareu un recorregut de 800 m entre estalactites i estalagmites, i passareu per indrets amb noms tan suggeridors com el pou del Diable, la cova dels Ratpenats, la sala de les Barricades, la galeria de les Papallones, l’Ou ferrat o la Boca de l’Infern. El guia ens parlarà tant del procés geològic que ha donat forma a la cavitat com dels primers pobladors de Montserrat, ara fa uns 4.000 anys, que es refugiaven a les coves. I si l’hi pregunteu, us parlarà de la llegenda del bandoler Mansuet Boxó, que davant l’amenaça de l’exèrcit francès va amagar a la cova les dones i els nens del poble.

A l’estiu s’acostumen a organitzar concerts de música clàssica a la sala de la Catedral.

Parc Natural de la Muntanya de Montserrat

Activitats a l'aire lliure
Cultura i tradició
On dinar
On dormir
Com arribar-hi

Seu del Parc de la Muntanya de Montserrat
Plaça Abat Oliva (Recinte del Monestir de Montserrat), s/n
08199 Monistrol de Montserrat
Tel. 938 35 06 44 / 938 28 40 07
http://muntanyamontserrat.gencat.cat

Amb la col·laboració de: