Els 5 llocs que no et pots perdre al Parc Natural del Cadí-Moixeró

Estació de muntanya de
La Molina

La Molina és sens dubte una de les destinacions més populars entre els amants dels esports de muntanya de Catalunya. Tot i que l’estació ha estat tradicionalment més coneguda per les excel·lents pistes d’esquí que té, des de fa ja uns quants anys també ofereix una gran varietat d’activitats i esports de muntanya per practicar a l’estiu.


Troba'ns

Està situada al municipi d’Alp, molt a prop de Puigcerdà i a tocar del Parc Natural del Cadí-Moixeró. El paisatge de muntanya, típicament pirinenc i amb la serra del Cadí com a rerefons, és d’una gran bellesa. Les instal·lacions estan ubicades a les muntanyes de la Tosa d’Alp (2.536 m) i de Puigllançada (2.409 m).

Una de les activitats més recomanables és el telecabina, que ens du fins al cim de la Tosa, on hi ha el refugi del Niu de l’Àguila i des d’on es poden fer excursions gaudint d’unes espectaculars vistes sobre la Cerdanya, el Berguedà i el Ripollès.

El parc d’aventura als arbres, la supertirolina, la piscina, els llits elàstics, els inflables, els quads i els segways o el nordic walking són altres de les activitats que s’ofereixen. També compta amb el bike park més gran de Catalunya.

La Pobla de Lillet

El primer que crida l’atenció del visitant que arriba a la Pobla de Lillet és, probablement, el magnífic pont Vell. Va ser construït al segle XIV i, a més de ser tot un símbol de la localitat, pot presumir de ser el més antic dels que actualment travessen el Llobregat.


Troba'ns

Passejant per l’agradable nucli antic trobarem una dotzena de fonts i l’església parroquial, a l’interior de la qual cal destacar l’altar i la decoració amb colors vius, així com l’escultura la Mare de Déu de l’Assumpta, de Frederic Marès.

Als voltants del poble val la pena visitar el monestir de Santa Maria de Lillet, d’estil romànic; la rotonda de Sant Miquel; el santuari de Falgars, en plena serra de Catllaràs, o el mirador de Joan Casanova, des d’on hi ha una magnífica vista del Pedraforca. El mirador també és un punt d’inici de diverses rutes senderistes.

Museu del Ciment

Al paratge anomenat Clot del Moro, entre la Pobla de Lillet i Castellar de n’Hug, hi trobem l’antiga fàbrica de ciment Asland, que va estar en funcionament des del 1904 fins al 1975. L’any 1901 un grup d’empresaris va fundar aquesta empresa de ciment a prop de la Pobla de Lillet, on es va construir una fàbrica.


Troba'ns

El responsable del disseny de la fàbrica, que va esdevenir una important obra modernista, va ser l’arquitecte Rafael Guastavino, que va patentar un sistema de sostre anomenat volta catalana, que es va utilitzar en aquesta edificació. Tota la fàbrica es va construir de manera esglaonada per aprofitar la força de la gravetat, de manera que les matèries primeres entraven per la part superior i el ciment sortia per la inferior. També es van projectar altres edificis, com un bloc d’habitatges, una escola o la residència dels enginyers, coneguda com el xalet del Catllaràs i, amb tota probabilitat, dissenyat pel mateix Antoni Gaudí.

Al costat de la fàbrica hi ha el Museu del Ciment, inaugurat l’any 2002 i adscrit al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). L’objectiu del museu és mostrar el procés de producció del ciment, així com explicar la importància que va tenir la fàbrica en la Catalunya de principis del segle XX.

Tren del Ciment i Jardins Artigas

L’indret on es trobava la fàbrica de ciment Asland, anomenat Clot del Moro, era idoni per la proximitat dels recursos energètics i de pedres de roca calcària, però estava molt mal comunicat. Es va haver de construir una carretera per on, en un principi, circulava un locomòbil, un peculiar tren a vapor que no va per vies.

 


Troba'ns

Finalment, l’any 1904, es va construir un petit ferrocarril de via estreta, anomenat popularment carrilet, que connectava la fàbrica amb Guardiola de Berguedà.

Un segle més tard el carrilet va ser recuperat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de convertir-lo en un atractiu turístic. Actualment fa un recorregut de 3,5 km des de la Pobla de Lillet fins al Clot del Moro, dins el municipi de Castellar de n’Hug i on es troben l’antiga fàbrica Asland i el Museu del Ciment.

A més, el tren fa una parada als bonics jardins Artigas, uns jardins de tipus naturalista dissenyats per l’arquitecte català més famós de tots els temps: Antoni Gaudí. L’arquitecte va arribar a la Pobla de Lillet per dissenyar el xalet del Catllaràs, que seria l’allotjament dels enginyers de la fàbrica de ciment que s’estava construint al Clot del Moro. Durant l’estada es va allotjar a casa de la família Artigas i, com a agraïment, els va regalar el projecte d’aquests jardins. Passejant pel jardí veureu un pont amb arcs, escultures d’animals, grutes, una pèrgola, diverses fonts, vegetació abundant i, travessant tot el conjunt, el riu Llobregat.

Castellar de n’Hug i
les fonts del Llobregat

La població és coneguda arreu pel Concurs Internacional de Gossos d’Atura, que se celebra, des del 1962, l’últim diumenge d’agost. De fet, a l’entrada del poble hi veurem un monument al gos d’atura obra d’Emili Armengou.

 


Troba'ns

Per saber-ne una mica més dels pastors, les ovelles i els gossos és molt interessant una visita al Museu del Pastor, ubicat al nucli antic de la localitat, on es fa un repàs d’aquesta dura feina al llarg de la història.

A l’estiu una excursió al coll de la Creueta, en ple Parc Natural del Cadí-Moixeró, ens permetrà veure els ramats d’ovelles i vaques a les zones de pastura, així com les construccions amb pedra seca dels pastors.

Una altra excursió molt recomanable és a les fonts del Llobregat, un bonic indret de frondosa vegetació on s’inicien els 175 km d’aquest riu. És un passeig apte per a totes les edats, ja que són només uns 2 km degudament senyalitzats i el camí és planer. Val la pena anar-hi a la primavera, quan el desglaç provoca que les cascades siguin més espectaculars. I si voleu conèixer com va néixer el riu, pregunteu-ho a algú del poble o busqueu informació sobre la terrible llegenda de la bruixa de Castellar.

Parc Natural del Cadí-Moixeró

Activitats a l'aire lliure
Cultura i tradició
On dinar
On dormir
Com arribar-hi

Seu del parc del Cadí-Moixeró
C/ la Vinya, 1
08695 Bagà
Tel. 938 244 151
http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/cadi

Amb la col·laboració de: